Viselkedési problémák

 

RÁGÁS

A kutyák alapvetően szeretnek rágcsálni, illetve megrágni dolgokat. A kiskutyák esetében, ez a tanulási folyamat része. Amennyiben egy felnőtt kutyánál áll fenn a folyamatos rágás, ez komoly problémák jele lehet. Fontos megjegyezni, hogy a kutya nem tudatosan teszi tönkre pl. kedvenc cipőnket, csak ösztönösen cselekszik (nincs is tudatában annak, hogy rosszat csinál, ők ugyanis nem ismerik a jó vagy a rossz fogalmát, illetve nem bosszúállók).

Az okok általában a következők lehetnek:

•    fizikai fájdalom (pl. amikor egy bizonyos testrészüket harapdálják, rágcsálják)
•    unalom (valami elfoglaltságot keres magának)
•    testmozgás hiánya (a felgyülemlett energiákat próbálja levezetni)

Szélsőséges esetekben ez odáig fajulhat, hogy a kutya egy komplett lakást/kertet tesz tönkre. Ez nem egy természetes viselkedés a kutyáknál, és akár agresszivitássá is fokozódhat.


UGATÁS

A kutyák hangok útján kommunikálnak egymással ill környezetükkel és legtöbbször ezt ugatás formájában teszik. Vannak olyan kutyák, akik ”beszédesebbek” és vannak, akik csak akkor ugatnak, amikor veszélyt éreznek, vagy éppen a területüket védik. Amennyiben egy kutya folyamatosan és látszólag minden ok nélkül ugat, vagy éppen mindent megugat (pl. postás, biciklis, autó, macskák stb.), feltételezhetjük, hogy a kutya nem kiegyensúlyozott és valami pszichés eredetű problémára kell gyanakodni, amit orvosolni kell. Így elkerülhető a gazdi (és a szomszédok) idegösszeomlása illetve az esetleges hatósági büntetések a zajkeltés miatt. 


HARAPÁS

A kutyák egymás között gyakran kommunikálnak harapással. A szuka kutya például íly módon fegyelmezi kölykeit, és adja tudtukra hol vannak a határok. Az emberekkel szemben, azonban a kutyák ritkán alkalmazzák ezt a kommunikációs módszert. Amennyiben egy kutya mégis harapóssá válik, általában valami pszichés eredetű probléma vagy esetleg agresszió áll a háttérben. Lehet azonban betegség tünete is, amikor például egy bizonyos testrész érintésére reagál a kutya harapással. Ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni és szakember segítségét kérni, mivel akár súlyos sérüléseket is okozhat a kutya embertársainknak (még a gazdinak is!).


HIPERAKTIVITÁS

A folyton izgő-mozgó, ugráló, rohangáló kutyákat nevezzük hiperaktív kutyáknak. Mivel minden kutyának más az energiaszintje, nehéz eldönteni, hogy a kutya valóban hiperaktív vagy csak magas energiaszinttel rendelkezik. A hiperaktivitás általában jól kezelhető a kutya fajtájához és személyiségéhez illő fizikai és szellemi leterheléssel. A cél az, hogy a kutya soha ne unatkozzon.

 

FÉLELEM, IDEGESSÉG

Gyakran tapasztaljuk, hogy kutyánk összerezzen egy-egy hangosabb zajnál, esetleg fél az idegen emberektől vagy bizonyos tárgyaktól. Ezek a gyengeségek lehetnek öröklött tulajdonságok, de akár tanulás útján is kialakulhatnak. Mindkét esetben pozitív megerősítéssel lehet a kutyákat kizökkenteni ebből az állapotból, és segíteni kell nekik az önbecsülésük felépítésében. Sajnos az ideges, félénk kutyák nagyon gyakran agresszívé (és ebből kifolyólag kiszámíthatatlanná) válnak, ezért ajánlatos minél hamarabb megkezdeni a kutya rehabilitációját.


MEGSZÁLLOTTSÁG

A kutyáknál a megszállottság többféle formában is jelentkezhet:

•    őrülten kergeti a farkát
•    egyfolytában labdázna, még akkor is, ha már láthatóan alig áll a lábán
•    nem lehet tőle elvenni kedvenc játékát
•    vadul ugatja a porszívót, hajszárító, fűnyírót stb.

A megszállottság nem természetes viselkedés a kutyáknál, ezért minden esetben valami komoly probléma áll a háttérben. Ez leggyakrabban az unalom, a nem megfelelő szellemi leterheltség jele, azonban akár a nem megfelelő kutya-gazdi kapcsolat is lehet oka ennek az oly gyakori viselkedési zavarnak.


AGRESSZIÓ

A kutyáknál alapvetően kétfajta agressziót lehet megkülönböztetni: 

- a domináns 

- félelemből fakadó agresszió

Általánosságban elmondható, hogy a domináns agressziót könnyebben és gyorsabban lehet megszüntetni, mint a félelemből fakadót. Azonban mindkét típusú agressziót kezelni kell, mert nagyon súlyos sérüléseket okozhatnak ezek a kutyák az embereknek (akár saját gazdájuknak is). Az őrző-védő feladatot ellátó kutyák kivételével, soha nem szabad megengedni a kutyának, hogy bármilyen helyzetben agresszívan viselkedjen. Ezzel elkerülhetők az egyre szaporodó kutyatámadások és kutyaharapások is.


TERRITORIÁLIS VISELKEDÉS

 

A területőrzés a kutyák alapvető ösztöne (kivéve néhány fajtát, amelyeknél a tenyésztés során ezt az ösztönt direkt eliminálták), ezért ugatnak vadul, ha egy idegen közelíti meg a falka (azaz a család) területét (a házat, lakást, kertet stb.). Gyakran azonban a gazdikkal szemben is territoriális viselkedést mutatnak a kutyák pl: amikor nem adják oda azt a tárgyat, amit a szájukban tartanak, vagy nem engedik megközelíteni az ételüket, esetleg kisajátítják a kanapét vagy az ágyat a hálószobában. Ilyen esetekben új alapokra kell helyezni a gazdi-kutya kapcsolatot és fegyelmezés útján a kutya gyorsan megtanulja, hogy mi a helyes viselkedés.


FELUGRÁLÁS VENDÉGEKRE VAGY A GAZDIRA

A kutyák általában izgalmukban ugrálnak fel mindenkire (pl. amikor üdvözölnek egy vendéget vagy a hazatérő gazdit), de akad olyan eset is, amikor a dominanciájukat fejezik ki az ugrálással (a kutyák társadalmában a domináns fél a másik fölé magasodik és ráhelyezi a fejét a másik nyakára). Mindkét esetben könnyen megszüntethető ez a nem kívánatos viselkedés és következetes fegyelmezéssel hamar megtanulja a kutya, hogy „ki az úr a háznál”. 


SZEPARÁCIÓS SZORONGÁS

A szakirodalom szeparációs szorongásnak nevezi azt a viselkedésformát, amikor az otthon hagyott kutya vonyít, sír, ugat majd amikor gazdái hazatérnek, örömében le-föl rohangál és esetleg még vizeletnyomokat is hagy a lakásban (rosszabb esetben még akár a lakást is tönkreteszi amíg egyedül van). Ezt az állapotot az váltja ki a kutyáknál, hogy falkaállatok lévén nehezen tűrik a magányt. Ez nem egy természetes állapot náluk, ők akkor érzik biztonságban magukat, ha falkatársaik (azaz a családjuk) körében lehetnek. Következetes tanítással azonban elérhető, hogy a kutya megértse, gazdái mindig visszatérnek hozzá és neki ezt türelmesen ki kell várnia. Ez egy hosszabb folyamat és a gazdik részéről sok türelmet és kitartást igényel. Az eredmény azonban soha nem marad el és a kutya ismét kiegyensúlyozott és boldog lesz.


ÁSÁS

Nagyon sok gazdi életét megkeserítik a kutyák azzal, hogy felássák az imádott virágos kertet vagy éppen a veteményest. Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten az ásásra lettek kitenyésztve (pl. terrierek), de a többi kutyánál is előfordulhat ez a megrögzött viselkedés. A háttérben legtöbbször az unalom vagy a szökési hajlam áll, a probléma azonban nagyon könnyen és viszonylag gyorsan kezelhető. 


RONGÁLÁS

Néhány szélsőséges esetben azt tapasztalják a gazdik, hogy kutyájuk látszólag minden ok nélkül megrongál tárgyakat (pl. szétszedi a kanapét, lebontja az ajtófélfát stb.). Minden, a normálistól eltérő viselkedésnek azonban számos oka lehet, és ezt a kutya ezerféle módon próbálja a gazdi felé kommunikálni, aki azonban nem érti kutyája testbeszédét. Gyakran előfordul, hogy betegség vagy agresszió áll a cselekedet hátterében. Azonnali beavatkozás szükséges, mivel sokkal rosszabbra is fordulhat a helyzet, ami mind a kutyának mind pedig gazdájának árthat.