Amit tudni érdemes...

A KUTYÁKRÓL ÁLTALÁBAN

 

Napjainkban rendkívül sokszínű a kutyák világa: méretüket tekintve lehetnek aprók, mint a csivavák vagy hatalmasak, mint a bernáthegyi

Bundájuk is igen változatos színű és állagú, sőt létezik szőr nélküli kutya is (ilyen a kínai meztelen kutya). Bármilyen fajtájú kutyáról legyen is szó, egy valami mindannyiukról elmondható: a kutya az ember legjobb barátja és a leghűségesebb társa. 

A kutyák a farkasoktól származnak (génállományuk 99%-a azonos), és mint a kutyafélék általában, ők is falkaállatok - ebből adódóan rendkívül sokrétű  kommunikációs eszköztárral rendelkeznek és hierarchikus felépítés jellemzi társadalmukat. Minden falkában kialakul egy rangsor, melynek élén a falkavezér áll. Ez a fajta társadalmi felépítés a kulcsa egy falka fennmaradásának és biztonságos létezésének.

 

A háziasított kutyák esetében a falkát az emberi család alkotja, beleértve az egyéb háziállatokat is (pl. macska). Ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott legyen, biztonságban érezze magát, és így harmonikus kapcsolatban tudjon élni gazdáival és más fajokkal, szüksége van egy falkavezérre, és tisztában kell lennie a falkában betöltött pozíciójával és szerepével.

 

A kutyák számos módon kommunikálnak egymással, illetve környezetükkel: 

- energia útján (minden kutya más energiaszinttel rendelkezik és leggyakrabban ez alapján határozzák meg egymás között a rangsort)

- hangok útján (ugatás, vonyítás stb)

- kémiai úton (pl. jelölés során a vizeletükkel feromonokkal teli illatanyagokat hagynak hátra, melyek rengeteg információval szolgálnak a többi kutya számára)

- vizuálisan (pl. különböző testtartások, szemkontaktus stb.)

- tapintással (pl. harapás)

 

A KUTYÁK IGÉNYEI

Az ember legjobb barátjának merőben más igényei vannak, mint azt a legtöbben gondolnánk. 

Mivel ők nem "négy lábon járó emberek", így nem is szabad őket úgy kezelni. A kutyáknál a legtöbb viselkedési problémát a gazdi nem megfelelő hozzáállása és a rosszul felépített falkarangsor okozza.

 

FEGYELEM ÉS SZABÁLYOK

A fegyelem elengedhetetlen nevelési eszköz a kutya számára. Minden kutyának szüksége van arra, hogy szabályok és határok között éljen, hiszen ezek nélkül nem érzik biztonságban magukat, teljesen összezavarodnak és ezáltal különböző viselkedési problémák alakulhatnak ki náluk (a vadon élő rokonaiknál is a falkavezér állítja fel a szabályokat, amely minden falkatagra kötelező érvényű). Nagyon fontos tehát, hogy már az első naptól kezdve kommunikáljuk a kutya felé a szabályokat, és következetesen fegyelmezzük őt, amennyiben megszegi azokat.

 

TESTMOZGÁS (SÉTÁLTATÁS)

A kutyáknak minden nap szükségük van testmozgásra. Fajtától és életkortól függően ez napi 20-120 perc intenzív mozgást jelent. Gondoljunk csak bele, minden kutyafajta egy speciális feladatra lett kitenyésztve. A vizslák vagy a kopók például egy-egy vadászat során akár 50-100 km-t is futottak a vad után. A gyerekekhez hasonlóan, nekik is biztosítani kell, hogy a felgyülemlett energiát kiadhassák magukból, különben az energia más formában fog kitörni belőlük (pl. ugatás, rohangálás, ugrálás, rongálás stb.) illetve ez akár agresszióhoz is vezethet.

A sétáltatásnak nem csak fizikailag, hanem pszichológiailag is fontos szerepe van. A közös barangolás során a gazdi és kutyája szorosabb kapcsolatot tud kialakítani, elősegíti a kölcsönös tisztelet és bizalom kialakulását. A jól megtervezett, minőségi séta tulajdonképpen egy közös vadászat a gazdival (mint falkavezérrel), ami mind fizikailag mind pedig szellemileg lefárasztja a kutyát, hozzásegítve őt a kiegyensúlyozott állapot eléréséhez.

 

SZELLEMI KIHÍVÁSOK

Alapvetően minden kutyát bizonyos feladat elvégzésére tenyésztettek ki. A pásztorkutyáknak a nyájat kell őrizni; a vadászkutyák a zsákmány megszerzésében segítik a vadászokat; az őrző-védő kutyák a területet és az emberek vagyonát őrzik. Ezért minden kutyának (még a keverékeknek is!) szüksége van szellemi kihívásokra, és arra, hogy a fajtája speciális igényeit kielégítsük. Nem elég a testüket lefárasztani, ugyanezt kell tenni az agyukkal is (különben ők maguk dolgoztatják meg szürkeállományukat pl. kieszelik, hogy tudnának elszökni otthonról). Amennyiben egy kutyát nem állítunk szellemi kihívások elé, komoly viselkedési problémák adódhatnak nála.

A legjobb megoldás, ha a fajtájának megfelelő szellemi tevékenységet találunk számukra, pl. a terriereknek biztosítjuk az ásás és a zsákmányszerzés lehetőségét. Egy fizikailag és szellemileg is megfelelően elfáradt kutya biztosan nem fog rosszalkodni és kevésbé valószínű, hogy viselkedési probléma alakul ki nála.

 

SZERETET

Bármennyire is hihetetlen, a kutyáknak nincs szükségük szeretetre - legalábbis nem arra a fajta szeretetre, amit mi annak hívunk. Nekik a gazdi szeretetét a falkavezéri hozzáállás, a gyengéd ám határozott irányítás és a biztonságos élet jelenti. Az emberek hajlamosak kutyájukat akkor dédelgetni és ölelgetni, amikor nem a megfelelő lelkiállapotban vannak. Ilyen például, amikor vihar idején simogatjuk a remegő kutyát és ezáltal pont azt a lelkiállapotot erősítjük, amitől szeretnénk őt megszabadítani. Természetesen lehet, sőt kell is szeretni emberi módon egy kutyát, de nagyon fontos az időzítés és a szeretet mennyisége. Igyekezni kell megtalálni az egyensúlyt a szeretet és a fegyelmezés között és fontos megérteni, hogy legjobban akkor szeretjük kutyánkat, ha felvállaljuk a falkavezér szerepét.

 

SZOCIALIZÁCIÓ

Minden kutyának szüksége van arra, hogy fajtársaival kommunikálhasson, játszhasson, sétálhasson. Egy jól szocializált kutyával bárhol meg lehet jelenni és nincs szükség arra, hogy pl. ha sétáltatni akarjuk kedvencünket, hosszú perceket töltsünk azzal, hogy keressünk egy kutyamentes övezetet, ahol kutyánk nem kerülhet bajba. A kiskutyákat 3-12 hetes korukban kell hozzászoktatni az emberekhez, a kutyákhoz illetve más állatokhoz, mert később már komoly nehézségek árán lehet csak szocializálni őket. Ezért nagyon fontos, hogy a gazdi biztosítsa a kutyája számára más kutyák és emberek társaságát és segítse kutyáját, amennyiben feszültté vagy idegessé válik egy adott helyzetben.

 

A KUTYATARTÁS ALAPSZABÁLYAI

Az alábbiakban részletezett jó tanácsok segítséget nyújthatnak a gazdiknak a kutyájuk tartását illetően. Az általánosságban leírtakon túlmenően természetesen mindenkinek érdemes a saját kutyája igényeivel kapcsolatban kikérni egy állatorvos és egy kutyapszichológus véleményét is.  

 

TÁPLÁLÁS

A kutyák ragadozók, ezért táplálékuknak 80-90%-ban húsból kell állnia. Természetesen más táplálékot is fogyaszthatnak (pl. növényi eredetű élelmiszereket), de ezeket nem igazán tudja szervezetük hasznosítani. Néhány élelmiszer viszont kifejezetten mérgező számukra, ilyen például a csokoládé, mivel a kakaót egyáltalán nem tudja feldolgozni az emésztőrendszerük, így ez nagyobb mennyiségben akár halált is okozhat náluk. A legfrissebb tudományos kutatások pedig kimutatták, hogy a kukorica is káros hatással vannak a kutyákra, mivel idegrendszeri rendellenséget (akár agresszivitást is) okozhat náluk. Ezért nagy odafigyelést igényel kedvencünk táplálása, ha azt szeretnénk, hogy hosszú és egészséges élete legyen.

Érdemes változatosabb étrendet kialakítani számára, amely főtt ételből (fűszer-és sómentesen elkészített csirke, disznó vagy marhahús), minőségi konzerv eledelből és száraz tápból állhat. Érdemes állatorvossal konzultálni a megfelelő táplálást illetően, így elkerülhető a kutyáknál is napjainkban gyakran előforduló ételallergia. A szabadban tartott kutyáknak pedig a téli időszakban feltétlenül több táplálékot kell biztosítani (a szokásos adag kb. 1,5-szeresét) annak érdekében, hogy megfelelően tudjon szervezetük védekezni a hideg ellen.


SZŐRZET ÁPOLÁSA

A legtöbb kutyafajtánál elég a szőrzetet hetente egyszer ápolni, azonban a hosszú szőrű kutyákat általában naponta meg kell fésülni, hogy elkerüljük a szőr összecsomósodását. A rövid orrú kutyáknál (pl. francia bulldog) a könnycsatorna körüli szőrzetet napi szinten kell tisztán tartani, így elkerülhető a szőrzet elszíneződése illetve a baktériumok megtelepedése. Érdemes gyakran ellátogatni kutyakozmetikushoz is (legfőképpen a vedlési időszakban), így a kutya bundája mindig gyönyörű, élősködőktől mentes és nem utolsósorban baktériummentes lesz. Az ápolatlan szőrzetbe ugyanis könnyen befészkelik magukat a bolhák, kullancsok és ezáltal komoly, a különböző mikroorganizmusok által okozott bőrproblémák illetve baktériumfertőzések is kialakulhatnak, amelyek a kutya egészségét is veszélyeztetik (ilyen például a rühesség). Nagyon fontos, hogy minden séta után keféljük át kedvencünk bundáját (a rövid szőrű fajtákét is), hogy az esetlegesen megtapadt kullancsok még a csípés előtt kikerüljenek a kutya szőrzetéből, így elkerülhető a kullancsok által okozott betegségek, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek (pl. babesiosis).


EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSE (PARAZITA MENTESÍTÉS, VÉDŐOLTÁSOK)

A legtöbb kutyánál általában nem kell komolyabb betegséggel számolni idősebb koruk előtt (ez alól természetesen kivételek azok a fajtatiszta kutyák, akiknél tipikus fajtabetegségekről lehet beszélni). Az évenkénti kombinált védőoltásokkal (veszettség és egyéb fertőző betegségek ellen) és a negyedévenkénti féregtelenítéssel gyakorlatilag megelőzhető minden olyan betegség, ami veszélyeztetné kedvencünk egészségét. A kutyák ivartalanításával pedig nem csak felelős állattartókká válunk (hiszen megakadályozzuk a nem kívánt szaporulatot és ezáltal csökkentjük a kóbor kutyák számát), hanem olyan súlyos és egyre gyakoribb betegségektől is megóvjuk kutyánkat, mint pl. a prosztatarák illetve az emlődaganat.

Napjainkban sajnos egyre nagyobb területeket fertőznek meg a kullancsok, amelyek halálos betegségeket terjesztenek a kutyáknál (babesiosis). Ezért különös hangsúlyt kell fordítani a rendszeresen sétáltatott, illetve kertben tartott kutyáknál a kullancs elleni védekezésre: rengeteg hatásos termék közül lehet választani amely lehet nyakörv, rácsepegtető oldat vagy spray. Minden esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni, amennyiben a kutya megsérült, bágyadt, étvágytalan, letargikus vagy a megszokottól eltérően viselkedik, hiszen akár komoly betegségek is meghúzódhatnak a háttérben.


KÖLYÖKKUTYA GONDOZÁSA

Egy kölyökkutya felnevelése mindig nagy felelősséggel és néha sok nehézséggel jár a gazdi számára. Fehérjében gazdag, minőségi táplálékot kell neki biztosítani, sőt, a nagytestű kutyáknak csonterősítő kivonatokra is szükségük van, hogy a csontjaik elbírják a hirtelen növekedést (zöldkagyló alapú táplálék-kiegészítők). A szobatisztaságra is nagy hangsúlyt kell fektetni, különösen a lakásban élő kutyusok esetében és érdemes már az első naptól kezdve hozzászoktatni a kölyköt ahhoz a helyhez, ahol elvégezheti kisebb-nagyobb dolgát. Az üzletekben kapható kutyapelenka nagy segítséget jelenthet a gazdiknak, egyszerűbbé téve a szobatisztaságra nevelés folyamatát. A kiskutyákkal oltási programjuk befejezése előtt (azaz 3 hónapos korukig) kerülni kell az olyan területeket ahol sok kutya, vagy esetleg vadállat megfordul, mert sajnos ilyenkor még fokozottan ki vannak téve az olyan fertőző betegségeknek, mint a szopornyica vagy a Parvo (ezek a vírusok védőoltás nélkül a kiskutya halálát is okozhatják). A szocializáció nagyon fontos egy kölyökkutya életében, hiszen 3 hónapos koráig a legfogékonyabb arra, hogy emberekhez és más állatokhoz szoktassuk. A nevelését már 4-5 hetes korától érdemes elkezdeni és 5-6 hónapos korában már kutyaiskolába is elvihetjük.


IDŐS KUTYA GONDOZÁSA

Egy idős kutyának mások az igényei, mint fiatalabb fajtársainak. Lelassul az életritmusuk, érzékenyebbek lesznek a változásokra, viselkedésük is jelentősen megváltozhat és gyakran házsártosabbak is. Kevesebb testmozgásra és több pihenésre van szükségük (főleg akkor, ha valamilyen betegségben szenvednek). Puha, kényelmes fekhelyet kell biztosítani nekik és a kertben tartott kutyáknál figyelni kell arra, hogy hideg időben nem fázik-e a kutya, a vackukat pedig érdemes melegebb és szélvédettebb helyre áttenni. Ilyenkor ugyanis már az anyagcseréjük sem a régi, ezért nem kell túl hidegnek lenni ahhoz, hogy fázni kezdjenek és meghűljenek. A táplálkozás terén is más igényeik vannak, hiszen emésztésük is lelassul ezért javasolt áttérni a napi többszöri étkezésre és ugyanazt az étel mennyiséget 2-3 adagra szétosztani. Fontos, hogy jó minőségű, könnyen emészthető táplálékot kapjanak, a csontot pedig lehetőleg kerüljük, mert ilyenkor már kevésbé tudják elrágni és esetleg elakadhat a szájukban vagy a nyelőcsövükben sőt a beleikben is. Kisebb-nagyobb betegségek is előjöhetnek, amelyek megnehezítik öreg napjaikat, ezért rendszeres állatorvosi vizsgálatokra van szükségük. Jellemző, hogy az idős kutyák fokozatosan elvesztik érzékszerveiket: először a látásukat, majd a hallásukat, legvégül pedig a szaglásukat. Ezért különösen sok törődést igényelnek, és még inkább oda kell rájuk figyelni, mint a fiatalabb kutyákra (pl. sétáltatásnál előfordulhat, hogy nem látja/hallja, hogy egy autó közeledik felé és könnyen megsérülhet).